Germanium
Germanium er grunnstoff nummer 32.
På samme måte som gallium som var i forrige nummer, ble germanium først predikert av Dmitrij Mendelejev i 1871, som eka-silisium, siden det tilhører samme gruppe som silisium(og karbon).
Germanium ble identifisert av Clemens Winkler i 1886, og oppkalt etter hans fedreland, Tyskland, etter at han ble tilsendt en prøve av et mineral som en gruvearbeider hadde oppfattet som uvanlig, og man fant ut at det stemte godt overens med de egenskapene Mendelejev forutsa at det skulle ha.
Rent germanium ligner på silisium, og er et hardt og sprøtt metall, det løser seg ikke opp i syrer, men baser løser det seg opp.
Germanium ble den første halvlederen som ble tatt i bruk. Halvledere leder ikke strøm særlig godt i ren form hvis det ikke varmes opp til høye temperaturer, men hvis metallet dopes med andre grunnstoffer leder de strøm godt. Denne egenskapen er essensiell i transistorer. Transistorer er selve fundamentet i elektronikk, og en moderne CPU inneholder over en milliard transistorer, mens Intel 8008 prosessoren fra 1971 hadde bare 2300 transistorer.
Men for at germanium skal kunne brukes i transistorer må det være svært rent, og man har oppnådd renhet på 1 til 10 milliarder, altså at for 10 milliarder atomer med germanium er det bare et atom med forurensning.
Verdensproduksjonen før krigen var rundt 100kg, men etter krigen ble produksjonen økt til over 100 tonn i dag.
Oksidet av germanium brukes mye i optikk, siden det har høy lysbrytningsindeks. Spesielt i vidvinkel-objektiv, i mikroskop og i fiberoptiske kabler.
Germanium er ikke kjent som giftig for mennesker, og i mange år trodde man at det var gunstig for helsen, selv om det i dag ikke anbefales. Germanium dreper derimot noen arter bakterier, uten at det er blitt tatt i bruk som antibiotika.