1. mai er like rundt hjørnet, og hvor ble det av sølvpussen? For sølv er ikke like edelt som gull, og gitt nok eksponering til luft vil sølvet gradvis reagere med svovel-forbindelser i lufta og få et mørkt lag med sølvsulfider.

Sølvpussen er unektelig rask og effektiv, men den løser opp det oksiderte sølvet slik at sølvgjenstanden gradvis (det tar lang tid) slites.

Et enklere, billigere og mer skånsomt alternativ er å bruke aluminiumsfolie. Aluminium er nemlig lettere å oksidere enn sølv, på samme måte som sink er lettere å oksidere enn jern og derfor brukes som en offer-anode på skip. Det som er så fint er at sølv-oksidet da reduseres tilbake til rent metallisk sølv, uten å ta skade. Bare omgi sølv-gjenstandene med aluminiumsfolie, tilsett litt salt eller natron (mer ionestyrke gjør at den elektrolytiske reaksjonen går fortere) og tilsett varmt vann.

Mens reaksjonen foregår vil du også kunne lukte en lukt som minner om råtne egg, det er hydrogensulfid som blir frigjort etterhvert som sølvet reduseres. Så er det bare å skylle av restene av salt/natron, så vil det være klart til bruk.

Om det er veldig mye belegg, kan det være nødvendig med flere runder