Zirkonium, slik som Yttrium, har en tilkobling til svenske Ytterby. Det ble riktignok først identifisert i en prøve av mineralet Zirkon fra Sri Lanka av den tyske forskeren Martin Klaproth i 1789, men det var svenske Jöns Jacob Berzelius som isolerte det først i 1824. Berzelius tok nok ikke det så tungt at Klaproth ble kreditert med grunnstoffet, selv hadde han jo allerede oppdaget Cerium og Selenium.

Nesten like fin som en diamant? Kubisk Zirkoniumdioksid brukes mye til produksjon av smykker og ringer. Foto:  Gregory Phillips

Zirkonium er kjent for å være et veldig tøft metall. Det tåler mye. Det lar seg forme, og er ikke enkelt å korrodere. Smeltepunktet er på 1855°C. Disse egenskapene gjør at Zirkonium brukes i atomkraftverk til å innkapsle fisjons-materialet (slik som Uran).

ZrO2 , Zirkoniumdioksid , finnes i flere former. Den krystallinske formen er mer kompakt enn diamant, og nesten like hard. Det er mulig å lage disse krystallene, så det gjør prisen betydelig lavere. Ved å tilsette andre metaller (det kalles doping) kan en få forskjellige farger.