Magnesium er det andre jordalkalimetallet, etter beryllium, og er et svært vanlig grunnstoff. Faktisk utgjør magnesium nesten 3% av jordskorpa, og man finner gjennomsnittlig rundt 20 gram i hvert menneske. Magnesium er svært anvendelig, og levende organismer er avhengige av magnesium. Metallet inngår i skjelettet, muskler og en rekke cellulære prosesser. En trenger et daglig inntak på rundt 200mg for at hjertet skal holde rytmen og at immunforsvar og nervesystem skal fungere skikkelig. Magnesium-mangel er særlig en risiko hvis man urinerer ofte(alkoholikere og diabetikere), men også hvis man får i seg mye fosfat(slik som Coca-Cola) da det danner uløselig magnesium-fosfat som ikke kroppen klarer å benytte seg av.

I en tidligere “Kjemien rundt oss”-spalte ble magnesiums sentrale rolle i klorofyll beskrevet. Uten magnesium vil mange planter miste sin friske grønne farge og ikke lenger klare å omdanne sollys til energi.

Magnesium brukes også utenom kroppen, som metall er det formbart og sterkt, og blir brukt til alt fra flydeler til fancy speilreflekskameraer.

Metallet brenner med skarpt hvitt lys, og har blitt brukt i brannbomber siden flammen nesten ikke kan slokkes(du må grave magnesiumet ned i sand). Mer hyggelige anvendelser var i form av blitz-lys før den moderne elektronblitzen gjorde sin entre, der man strødde magnesiumpulver på en holder og antente like før man skulle ta bildet.