Fluor er grunnstoff nummer ni, og er hva vi kaller et halogen. Det vil si at det mangler ett elektron for å oppnå fulle skall (som grunnstoffer liker å ha). Det manglende elektronet gjør fluor svært reaktivt. Faktisk er fluor det grunnstoffet som har høyest elektronegativitet av alle grunnstoffene. Fluor er så reaktivt at det reagerer med enkelte edelgasser (og det er det ikke mange andre grunnstoffer som gjør).

Elementært fluor brukes blant annet til anriking av uran, ved at fluor får reagere med uran og danne uranheksafluorid(UF~6~). Dette stoffet kan så fordampes, og så sentrifugeres i kraftige sentrifuger slik at det litt tyngre anrikede uranet blir konsentrert.

Flussyre, HF, dannes av fluor, og er egentlig en svak syre (den disassosieres ikke så lett), men den løser lett opp oksider, slik som glass (kiseloksid, SiO~2~), og må derfor oppbevares i plastflasker.

Likevel vil gjerne tannleger over hele verden at vi skal få i oss fluor. Grunnen til dette er at tannemaljen vår til vanlig består av hydroksylapatitt(Ca~10~(PO~4)6~(OH)~2~), som dessverre løser seg opp i sure løsninger (når vi drikker vår brus og juice). Fluorapatitt, som dannes når fluoridioner kommer i kontakt med tannemaljen, er mindre løselig og vil derfor gi en sterkere tannemalje. I USA er drikkevannet til ⅔ av befolkningen fluorinert for å hindre karies. Det bør understrekes at bare fluoridioner som kommer i kontakt med tannemaljen gjør nytte; å svelge fluor gjør ingen nytte og kan faktisk være giftig, da fluoridionene i magesyren danner flussyre.

Fluor danner en syre som løser opp glass, men tannlegen sier du skal ta en tablett om dagen?!