Drikker du opp melken din? Kalsium er grunnstoff nummer 20 og grunnstoffet er essensielt for å bygge opp bena våre. Men kalsium er også viktig av andre grunner.

Cellene våre pumper kalsium inn og ut igjennom cellemembranen for å formidle signaler for mange celle-prosesser. Mangel på kalsium kan vi svakere ben (spesielt for kvinner etter overgangsalderen), blødningsproblemer og problemer med nervesystemet. Men å få i seg for mye kalsium er heller ikke gunstig, da det kan gi nyreproblemer og hindre opptaket av andre mineraler.

Kalsium-opptak er også tett knyttet til vitamin-D, som blir omdannet til et hormon i kroppen vår. Hormonets oppgave er blant annet å regulere kalsium-nivået. Mangel på vitamin D kan gi kalsium-mangel.

Kalsiumklorid selges som veisalt, da det binder støv sammen i større partikler og smelter is (oppløsning av kalsiuklorid er en eksoterm reaksjon, altså det frigjør varme). Issmelting foregår helt ned til -40 grader celsius med kalsiumklorid, mens natriumklorid bare kan brukes til rundt -30.

Grunnstoffet kalsium er et metall, mykt nok til at det kan skjæres i med en kniv, men hardere enn bly. Hvis du får fyr på det, brenner det med en orange-rød farge, det går adskillig lettere hvis det er i støvform (da kan det selvantenne). Hvis det eksponeres for luft dannes det et lag med oksider og nitrogen-forbindelser, mens hvis kalsium får reagere med vann dannes det brennbar hydrogengass.

Kalsiumkarbonat, som ofte brukes som kalsium-tilskudd, er et vanlig mineral i naturen, og kan danne stalagmitter og stalakitter når det renner vann igjennom mineralet, da det delvis løses opp.

Det er mye kalsium i melk, og kalsiumet i melka tas lett opp i tarmen (men det hjelper lite hvis du er allergisk eller laktose-intolerant)