Grunnstoffet fosfor, nummer 15, var det første grunnstoffet som ble isolert, og som man ikke hadde noen ide om fra før av.

I 1669 gjorde alkymisten Hennig Brand forsøk på å isolere De Vises Sten, ved å destillere salter i urinen. Han kokte 5500 liter(!) “gjæret” urin, og satt til sist igjen med rundt 100 gram voksaktig masse som tok fyr når det ble eksponert for luft. Brand hadde i sin søken etter gull oppdaget fosfor.

Senere raffinerte vitenskapsmenn som Robert Boyle prosessen, og Boyle endte opp med å bruke fosfor for å antenne små trepinner dyppet i svovel, en forløper til våre fyrstikker.

Man innså senere hvor viktig fosfor er for alt levende liv; det er en viktig bestanddel i vårt DNA.

Landbruket innså at man trengte gjødsel med fosfor. Inntil man fant en god måte å produsere det på ble det høstet store mengder avføring fra fugler og flaggermus, som er rik på både nitrogen og fosfor. Faktisk brøt det ut krig mellom Spania og Peru/Chile da Spania innførte en blokade rundt øyer rik på guano, som denne fugle-avføringen heter.

Hvit fosfor, er en form av fosfor, og er veldig ustabil. Hvit fosfor tar fyr når det eksponeres for luft, er veldig giftig og utrolig reaktivt. Derfor har det blitt brukt i brannbomber, deriblant Napalm. Når det treffer mennesker er det unektelig et fryktelig våpen. Fosfor fester seg i huden og brenner til det er tomt for fosfor eller det ikke er noe oksygen igjen.