Oksygen, grunnstoff nummer 8, er jo absolutt på topp over kjendis-grunnstoffene. Oksygen har alle hørt om, og forstått viktigheten av.

Men ikke alle er klar over hvor farlig oksygen er, oksygen er et utrolig reaktivt grunnstoff. I form av vann får det jern til å ruste, og som en komponent i lufta vi puster lar oksygen ting ting ta fyr. Oksygen er nemlig et kraftig oksidasjonsmiddel(ordet oksidasjonsmiddel kommer da også av oksygen), altså at stoffene gir fra seg elektroner(til oksygen).

Lufta vi puster har omtrent 21% oksygen, hadde andelen vært noe større ville voldsomme skogbranner kunne brutt ut(og brukt opp oksygenet). Høyt oksygen-innhold i luft har vært kilde til mange branner. Blant annet ble flere personer drept under forberedelsene til Apollo 1 da en brann brøt ut i kommandomodulen, det tok bare 17 sekunder fra brannen ble rapportert til kommunikasjonen ble brutt.

Men også å puste inn oksygen kan medføre fare. Ved for høyt deltrykk kan det faktisk bli dødelig, med symptomer fra ringing i ørene til kraftige spasmer. Spesielt vaskulært vev, slik som øyne, er utsatt.

Nok en gang er det oksygens oksidasjonsevne som gir opphav til problemer, kroppen har et godt antioksidant-system i utgangspunktet, men hvis det blir for mye oksygen vil oksygen-radikaler skade vev og celler.