Giftinformasjonen går ut hver jula og advarer mot kobberforgiftning. Forgiftningen er ikke alvorlig, men kan gi brekninger eller oppkast og metallsmak i munnen. Det drikkes nemlig mye mer gløgg nå i juletiden, og gløggen inneholder syrer som frigjør kobber-ioner i fra kjeler og kasseroller. Spesielt utsatt er kobberkjeler, men også aluminium- og stålkjeller kan bygge opp en overflate med kobber som løser seg opp i sure miljø.

Rådet til giftinformasjonen er derfor å koke opp vann med eddik i kasserollene før de brukes til å lage gløgg, slik at kobberionene blir vasket bort.

Men selv om kobber i store mengder er giftig, er det er også livsnødvendig. Voksne burde få i seg 2mg hver dag, og til en hver tid har vi omtrent 100mg i kroppen. Kobber er nødvendig for at det skal dannes nytt hemoglobin i kroppen vår, selv om det er jern som inngår i det endelige produktet. Flere sjødyr bruker faktisk ikke jern overhodet i sitt blod, og har blått blod med kobber-forbindelser.

Kobber er blant de få metallene som brukes i ren form, og ikke primært i legeringer.

Kobbermetallet leder strøm godt (sølv leder strøm bedre, men med vesentlig høyere pris) og vi har mye av det. Kobberreservene estimeres til 350 millioner tonn, og det kommer godt med når det i et gjennomsnittelig hus er omtrent 200kg med kobber i form av ledninger og rør. Hvert år brukes det 10 millioner tonn kobber, og i dag er 25% av det kobberet som brukes gjenvunnet. I fremtiden må vi kanskje samle kobber fra havbunnen, der man estimerer at det kan være opptil 9 milliarder tonn kobber.

Kobber har vært kjent siden oldtiden, sammen med jern og gull. Navnet har metallet fått siden det var store reserver på øya Kypros, derav navnet på latin cuprum. Kobbersalter har ofte blå/grønne farger, og gammelt kobber får gjerne en grønn farge (et lag av irr, kobber-oksider).

En av de mest kjente konstruksjonene i kobber er kanskje Frihetsgudinnen, som er grønnfarget nå på grunn av oksidasjon. Det er blitt spekulert i at kobberet ble hentet fra gruver i Norge, men det er usikkert.