Mange har sett biter av natrium frese rundt i et begerglass med flammer og sprut, samtidig har vi mennesker rundt 100 gram natrium i kroppen.

Det er altså det rene natrium-metallet som er utrolig reaktivt, i sin søken etter å få gitt fra seg et elektron vil natrium kunne reagere med vann(og mye annet). Prosessen frigir hydrogengass(som antennes på grunn av varmen som utvikles) og gjør løsningen basisk. I luft dannes oksidet hurtig, slik at man ikke får se den sølvhvite fargen som metallet har. Metallet er også mykt, og kan skjæres med en vanlig smørkniv.

Men det er nok natriumklorid (NaCl), bordsalt, som flest av oss har et forhold til. Natrium danner en rekke stabile kjemiske forbindelser (primært salter), og både mennesker og dyr er avhengige av natrium i motsetning til planter som ikke skal ha for mye salt.

Sammen med kalium driver natrium mange av prosessene i kroppen vår, slik som overføring av nerveimpulser. Vi trenger omkring et halvt gram natrium hver dag, men i vårt kosthold med mye salt er det veldig sjeldent et problem. For mye natrium er også ugunstig, og kan gi høyt bloddtrykk og forgiftningssymtomer.

Plumbo, består i stor grad av natriumhydroksid, og her er det primært hydroksidet som er aktivt og løser opp fett og proteiner. Men natrium brukes også med fettsyrer for å lage såper, og tradisjonelt ble såper lagd med å koke dyrefett i natriumhydroksid.

Natron er trivialnavnet for natriumhydrogenkarbonat, og brukes som hevemiddel i bakst. Når det varmes opp frigjøres gassen karbondioksid slik at det dannes bobler i deigen. I bakepulver inkluderes det også en syrekomponent slik at prosessen delvis skjer uten oppvarming i tillegg.