Med det klingende navnet Silicon på engelsk blir det fort rot. Man bør nemlig ikke forveksle silisium (Eng:Silicon) og silikon (Eng:Silicone). Silikon er jo nærmest synonymt med brystimplanter i dag. Silisium derimot er så mye mer enn falske pupper!

Silisium er i samme gruppe som karbon, men mindre reaktivt. Det kan fortsatt lage opptil fire bindinger, og er på den måten veldig fleksibel.

90% av jordskorpa består av silisium-mineraler, og silisum utgjør 28% av vekta av jordskorpa. Silisium inngår altså i mange mineraler, slik som silisiumdioksid som er hovedkomponenten i sand. Sand kan jo lages om til glass ved å varmes opp til 1700 grader celsius. Ved så høy temperatur smelter sanden, og ved nedkjøling stivner molekylene på en irregulær måte, altså litt tilfeldig. Noen hevder at glass bare er en veldig viskøs veske, men det ser ikke ut til å stemme siden man kan finne glass-flasker fra romertiden som ikke har seget sammen enda de er veldig skjøre.

I Finnfjorbotn produseres det ferrosilisum, en legering(et metall med tilsetningstoffer) av jern og silisium. Ferrosilisium gir jernet styrke, holdbarhet, formbarhet og motstandsdyktighet mot rust og korrosjon, slik at man kan lage stål og rustfritt stål. Utenfor Finnsnes er det et anlegg som produserer 100 000 tonn ferrosilisium hvert år gjennom en svært energikrevende reaksjon der oksygen blir fjernet fra silisiumdioksid og jernoksid gjennom reaksjon med karbon.