Hver gang jeg pusser tennene får jeg en frisk følelse i munnen, det kjennes avkjølende (og rent).

Samme følelsen av friskhet og nedkjøling får jeg når jeg tygger tyggegummi eller spise mint-sjokolade.

Sammenhengen er at både tannkrem, mintsjokolade og tyggegummi ofte inneholder mentol. Mentol er en enkel kjemisk forbindelse, opprinnelig ekstrahert fra plantene Mentha piperiia og Menta arvensis, men som nå produseres syntetisk i store mengder.

Mentol virker på samme måte som capsaicin, ved å binde til en reseptor,TRPM8. Når reseptoren blir aktivert, av mentol eller av kulde, pumper den inn kalsium og natrium i nervecellen, som da kan gi en kulderespons.

Kuldefølelsen man får av mentol er altså bare “lureri”, du blir ikke kaldere av å spise mentol.

Mentol binder også til andre ione-pumper og reseptorer, og kan blant annet brukes som smertestillende. Mentol kan smøres på hud, og trenger seg da inn og demper smerter i muskler, slik som i Tigerbalsam.

Xylitol derimot, gir også en kuldefølelse hvis man får i seg tørt xylitol. Xylitol krever nemlig så mye energi for å løse seg opp i vann at temperaturen i munnen faktisk faller nok til at det blir en kulderespons.

Xylitol er også et interessant molekyl, et sukkeralkohol som i stor grad kan erstatte sukker. Bakteriene som gir oss karies kan ikke bruke Xylitol, slik at man kan søte tyggegummi og andre produkter uten å få hull i tennene. Kan også brukes av diabetikere, og har en rekke andre mulige helsegevinster. Men, ikke spis for mye Xylitol, det er lakserende med større mengder.