Allerede i 1. Mosebok leser vi om Tubalkains av Kains slekt som smir gjenstander i bronse, og vi vet nå at det som ble referert til som bronse i antikken enten kunne være av kopper eller sink. Legeringer av kobber og sink kalles i dag messing.

Navnet sink kommer av det tyske ordet zinke, som kan oversettes med et skarpt punkt, etter de skarpe krystallene sink-metallet danner, eller det kan komme fra det tyske ordet for tinn, zinn siden metallene er like.

Sink er mye brukt til galvanisering av jern for å hindre korrosjon, og man kan ofte identifisere galvaniseringen ved krystall-mønsteret på overflaten. Sink selv korroderer ganske fort, men det dannes et beskyttende lag på overflaten med oksidert sink. På store metall-strukturer som er utsatt for korrosjon brukes det ofte offer-anoder av sink som ruster bort først, slik at metallstrukturen selv ikke blir skadet.

Mange batterier bruker sink til anoden, fordi sink er nokså stabilt, og råmaterialene er billige.

Men sink har også bruk inne i kroppen, det er et essensielt spormetall og vi har alle rundt 2-3g i kroppen til en hver tid. Det er anslag på som tilsier at to milliarder mennesker mennesker lider av sink-mangel, og verdens helseorganisasjon anslår at så mye 800 000 dør hvert år på grunn av sink-mangel.

Sink-mangel gir både svekket immunforsvar og forsinket utvikling, men er også blitt koblet til kviser, smak, syn, anoreksi, kreft og (bare for å få flere lesere, selv om det er sant) manglende sexlyst. En stor andel av jordsmonn i viktige land som India, Kina og Tyrkia har vært fattige på sink, men heldigvis har sink-anriket gjødsling hjulpet mye de siste årene.

Sinkpyrition brukes mot flass (blant annet i Head&Shoulders) fordi det dreper soppen Malassezia som forårsaker flass, men det er ikke bra for miljøet og dreper også fisk.