Aluminium(Al), følger Magnesium i det periodiske system, som nummer 13 med en atomvekt på 26,981538. Aluminium finnes i store mengder i jordskorpa, faktisk utgjør det 8% av jordskorpas vekt og kommer på en tredjeplass når det gjelder de mest vanlige grunnstoffene på landjorda.

Likevel var det første rene aluminiumet så verdifullt at keiser Napoleon den tredje ble beæret med et middagsservice i aluminium som kun hedersgjester fikk benytte, mens andre middagsgjester måtte klare seg med gullebestikk.

Men etter hvert ble bedre metoder utviklet for fremstilling av metallisk aluminium fra de aluminiumsholdige mineralene som bauksitt og feltspat.

De mer moderne metodene benyttet seg av elektrisitet for å bryte de ioniske bindingene mellom aluminium og ulike anioner, og da trengte man mye strøm! Og brått havnet Norge på verdenskartet med store fossefall som kunne tvinges igjennom dynamoer for å danne billig strøm, og Norske Hydro ble skapt.

Selv om vi har mye aluminium er fortsatt 75% av det utvinnede aluminiumet fortsatt i bruk, for aluminium kan smeltes om gang på gang uten at det forringer kvaliteten, derfor lønner det seg å pante bokser og resirkulere biler siden resirkuleringen bare forbruker 5% av energien som den opprinnelige produksjonen krever.

Aluminium inngår også i en rekke deodoranter, fordi aluminiumkompleksene plugger igjen svettekjertlene slik at svetten ikke kommer ut der du tar på deodoranten. Og når svetten ikke kommer ut, får ikke bakteriene noe å vokse i, og ingen vond lukt blir resultatet. Moderne aluminiumkomplekser kan redusere svettemengden med 40-60%.