Det første metallet, Nirvana-låt, spenning og medisin.

Som grunnstoff nummer tre kommer litium, navnet kommer fra gresk og betyr myk.

Ganske riktig er metallet litium mykt hvis du kommer over det i fast form, men det er ikke veldig sannsynlig siden litium som resten av medlemmene av gruppen alkali-metaller er svært reaktive og reagerer med vann(også det som er i lufta).

Litium-ioner derimot(som er resultatet av reaksjonen), finnes i de aller fleste organismer(inkludert mennesker) og har en essentsiell rolle.

Japanske studier har indikert at opptak av litium fra drikkevann kan forlenge livet, og redusere selvmordsrisikoen(som åpenbart forlenger livet, men tydeligvis andre mekanismer også!).

At litium har en psykiatrisk effekt er det heller ingen tvil om, selv om mekanismene ikke er kjent. Litium er brukt som legemiddel mot schizofreni, bipolar lidelse og depresjoner fordi det stabiliserer humøret. Det var nok av denne grunn at Kurt Cobain kalte sin låt for “Lithium”.

Mange tenker sikkert at da burde man gi litium til alle sammen, men desverre ser man også bivirkninger, slik som at litium tar kalsiumens plass i ben og forårsaker benskjørhet og slike ting.

Litium-batterier begynner også å bli svært populære, på grunn av sin lange batterilevetid, de er imidlertid en del dyrere.

Mer kuriøst er det kanskje at brusen 7-up opprinnelig inneholdt litium citrat, og at “up”-delen av navnet kommer fra virkningen av litium.