Krom er et transisjonsmetall som mange har hørt om, siden mange setter pris på forkrommede overflater på bilder siden behandlingen gjør metallet både blankere og mer korrosjonsbestanding.

Det var kanskje det kineserene hadde oppdaget for over 2000 år siden da de behandlet våpenene sine med kromium-oksid. At de gjorde det vet vi siden de gravde ned våpnene sammen med skulpturer av krigerne(Terrakottakrigerne), og våpnene var fortsatt skarpe da de ble gravd frem etter 1974.

Som andre transisjonsmetaller har mange forbindelser med krom flotte farger, og edelstenene rubin og smaragd får fargen sin på grunn av innholdet av krom.

I dag spiller det ikke så stor rolle lengre, men mens kassetter enda var populære var kromium dioksid i bruk som opptaksmedium siden det er magnetisk.

Transisjonsmetaller tar i bruk d-orbitaler, og nettopp dette gjør at kromium kan danne kvadruppel-bindinger, som i kromium acetat. Dobbelt-bindinger og trippel-bindinger er jo de fleste som har tatt litt kjemi kjent med, men kvadruppel-bindinger er ikke veldig vanlige.

Fedon Lindberg har anbefalt at man bør ta tilskudd av krom for å hjelpe insulinet å gjøre jobben sin. Dette er ganske kontroversielt, og det er mye som tyder på at tilskudd av krom ikke er nødvendig for de aller fleste siden vi jevnt over får i oss mer enn nok krom fra kostholdet. Faktisk er en av de primære kildene til krom i vårt kosthold mat tilberedt i stekepanner og kasseroller lagd av rustfritt stål ( som inneholder opptil 18% krom). Krom-mangel er primært bare påvist hos personer innlagt på sykehus som kun mottar sondenæring.