Brom-brom sier bilen, men visste du at metylbromid i mange år ble tilsatt til bensin fordi det løste opp avleiringer av bly?

Brom er grunnstoff nummer 35, et halogen i samme gruppe som klor.

Navnet kommer fra det greske ordet brômos som betyr “stanken av geitebukker”, og brom har en såpass avskyelig lukt at mange mener at brom ikke er så farlig fordi de fleste vil rømme før konsentrasjonen blir skadelig.

Grunnstoffet brom finnes ikke i fri form i naturen, og er heller ikke vanlig å finne i mineraler. Men brom-ioner er vannløslige, og mesteparten av jordens forekomster av brom finnes derfor i havet. Rent brom i form av det diatomiske molekylet, Br~2~ , er sammen med kvikksølv de eneste grunnstoffene som er flytende ved romtemperatur i sin elementære tilstand. Både væsken og dampen er rødbrun, og lukten er stikkende slik som for klor. Og det er nok bra at det lukter vondt, for så lite som 100mg kan være dødelig.

Brom deler mange av bruksområdene til klor, deriblant for desinfisering og analog fotografering. Men brom har også en rekke bruksområder som klor ikke har.

Salter av brom er blitt brukt som medisin, som et sedativ for å redusere mental aktivitet, spesielt mot epilepsi. I immunforsvaret er det inngår brom i et enzym som skal beskytte oss mot parasitter og enkelte bakterier.

Brom inngår i en rekke fargestoffer. Historisk er nok fargestoffet purpur fra purpursnegler mest kjent, da det var veldig populært blant de adelige i romerriket. Forskeren Paul Friedländ som i 1909 bekreftet at brom inngikk i purpur samlet inn 12000 snegler for å få totalt 1.4 g av fargestoffet.

I moderne bioteknologi har et annet fargestoff med brom, etidiumbromid, vært svært viktig. Molekylet er omtrent på samme størrelsen som et DNA-basepar, og får DNA til å lyse opp (fluorisere) oransje under UV-stråling. Kanskje ikke helt overraskende mistenker man at etidiumbromid kan være kreftfremkallende, men samtidig blir det brukt som medisin for storfe mot enkelte infeksjonssykdommer.

Brom er ett av to grunnstoffer som er flytende ved romtemperatur, men du bør ikke forveksle brom og vann!