Grunnstoff nummer 18 er edelgassen Argon. Argon utgjør 0.93% av jordens atmosfære, og er dermed den tredje vanligste gassen etter nitrogen og oksygen.

Men argon er en edelgass, og reagerer (nesten) ikke med noe som helst. Navnet argon, kommer fra det greske αργον, som betyr den late som refererer til mangelen på reaktivitet.

Argon blir brukt til en hel rekke forskjellige formål siden gassen er så lite reaktiv, og så lett tilgjengelig fra atmosfæren.

Argon blir nemlig produsert ved at det blir ekstrahert fra atmosfæren, sammen med nitrogen og oksygen. Siden det ekstraheres sammen med nitrogen og oksygen som det brukes store mengder av, blir også argon billig.

Derfor brukes argon til alt fra sveising(gassen brenner ikke) og vindusisolasjon(argon leder ikke varme særlig godt) til slakting av høns(gassen fortrenger oksygen, og kveler på den måten hønsene).

Argonet som vi finner på jorda kommer av den radioaktive nedbrytingen av kalium-40 i jordskorpa som gir argon-40, mens argonet man finner i resten av solsystemet primært kommer i fra prosesser som foregår i sola der det dannes argon-36. Så for å avgjøre om en stein er fra solsystemet eller hører hjemme på jorda kan man måle atomvekta til argonet.

Den radioaktive nedbrytingen av kalium-40 til argon-40 er en av de målene man bruker for å beregne hvor gamle steiner er her på jorden, halveringstiden til kalium-40 er over en milliard år, så den metoden kan brukes for veldig gamle steiner(mer enn 100000 år gamle) .

I medisinsk behandling brukes flytende argon ved -190 grader celsius for å ødelegge kreftceller, og argon-lasere har også blitt brukt for å ødelegge svulster, korrigere øyesyn og “sveise” blodårer.

Argon er også brukt i gassutladningslamper der gassen avgir et blått lys.