Kalium, nummer 19 i rekken, er et alkali-metall slik som natrium og litium.

Humprey Davy identifiserte i 1807 både natrium og kalium. Imponerende innsats å identifisere to grunnstoffer på et år, men Sir Davy presterte faktisk å identifisere i alt seks grunnstoffer i gjennom sin karriere, ikke verst for en som startet som poet.

Metallisk kalium reagerer voldsomt med vann slik som natrium, og hvis du setter fyr på kalium brenner det med en lilla farge.

Men vanligvis finner man ikke kalium i ren form, det er i form av salter at kalium utgjør 2% av jordskorpa.

Kalium er viktig for alle levende celler, og balansen mellom natrium og kalium i cellene er livsviktig. Kanskje er det derfor våre smaksløker er så sensitive for kalium, avhengig av konsentrasjonen kan kalium smake søtt ved lave konsentrasjoner( som i melk), bittert ved moderate konsentrasjoner eller salt ved høye konsentrasjoner.

For mye kalium er ikke bra for deg, og når dødsdømte fanger i USA får giftsprøyten, er kaliumklorid en av komponentene. Kaliumkloriden framkaller hjerteinfarkt, siden det ødelegger balansen mellom natrium og kalium i cellen.

0.01% av kaliumet rundt oss er radioaktivt, og siden vi har ganske mye kalium i kroppen vår er det hvert sekund flere tusen radioaktive prosesser som foregår i kroppen vår. Men, vi klarer jo oss fint. Frukt og andre planter akkumulerer mye kalium, og banan spesielt mye. Derfor er lastebiler lastet med bananer blitt stoppet i grenseoverganger på grunn av mistanke om smugling av atomvåpen. Men strålingsmengden fra bananer er også forsvinnende liten i den store sammenhengen.

Store mengder kalium brukes hvert år som en del av gjødsel, men kalium brukes også til framstilling av såper og glass.