Har du noen gang spist kiwi eller ananas og kjent svie på lepper og i munn? Eller har du kanskje prøvd å lage ananas-gele uten suksess?

Grunnen kan ha vært at disse fruktene inneholder store mengder proteaser. Proteaser er enzymer, proteiner som katalyserer kjemiske reaksjoner, som bryter ned andre proteiner og peptider.

Kiwi inneholder store mengder av thiol-proteasen actinidin, mens ananas inneholder en sulfhydryl-protease kalt bromelain.

Gele vil ikke bli stiv hvis du prøver å lage den med frukter som ananas eller kiwi, fordi gelatinet i geleen er et protein som brytes ned av proteaser, og når proteinet brytes ned mister geleen sin “stivhet”.

I tradisjonell medisin er ananas brukt for å få menstrusjonen til å gå fortere og for å framprovosere abort, men også for å drepe innvollsormer og amøber.

Ekstrakt for ananas testes nå ut for å helbrede brannskader og for å hindre infeksjoner.

Enzymene i kiwi kan brukes for å gjøre kjøtt mer mørt, det er fordi proteasene i kiwi kan bryte ned proteinene i kjøttet, og det er jo proteinene i kjøttet som gir strukturen(og mørheten).

Man mener at frukter inneholder proteaser for å hindre parasitter i å etablere seg på frukten, og når du spiser ananas og kiwi, så blir faktisk litt av huden i munnen din spist opp av enzymene, men det skal ganske store mengder til før det blir et problem.

Og hvis du vil ha ananas-gele, så gjelder det å bruke hermetisert ananas, den er blitt varmet opp slik at enzymene er blitt deaktiverte.

Quote: når du spiser ananas og kiwi, så blir faktisk litt av huden i munnen din spist opp av enzymene