Nikkel er et sølvhvitt metall, kanskje mest kjent som en komponent i billige smykker og øredobber. Mange har blitt skuffet når eksem bryter frem der et smykke har vært, og selv om det ikke er en alvorlig tilstand, er det heller ingen behandling.

Navnet nikkel er heller ikke positivt ladd, Nickel var en variant av “nicholas” som ble brukt som et kallenavn på underjordiske skapninger og djevelen selv. Gruvearbeiderne som først jobbet med nikkel-holdig malm kalte den kupfernickel fordi det så ut som malmen inneholdt kobber, men de var ikke i stand til å utvinne kobber fra den, og den logiske konklusjonen var da at malmen var forhekset. Nokså likt historien om kobolt altså, og det var nettopp i en koboltgruve at den svenske baronen Axel Frederik Cronstedt isolerte nikkel i 1754, selv om det ikke ble bekreftet før i 1775.

Rent nikkel er ikke så lett å finne, faktisk er det enklest tilgjengelig i metoritter, og metallet brukes som en markør for å skille metoritter fra andre mineraler. Kjernen på jordkloden antas å være en blanding av flytende nikkel og jern, men det er jo en vanskelig tilgjengelig kilde.

I Ballangen ble det frem til 2002 drevet nikkelproduksjon, selv om malmen bare innehold 0.5% nikkel. I Russland er det stor produksjon av Nikkel i byen Nikel (overraskelse!), foredlingen av metallet er svært forurensende. Bellona anslår at det blir sluppet ut over 100.000 tonn svoveldioksid hvert år, mer enn fem ganger norges totale utslipp og befolkningen klager på at regnet lager hull i paraplyene deres.

Men nikkel er ikke bare forferdelig, vi er avhengige av å få i oss nikkel for å overleve. Vi trenger riktig nok bare omtrent 5 mikrogram om dagen, og det er kakao, sjokolade og nøtter gode kilder for. Faktisk er det såpass mye nikkel i kakao, sjokolade og nøtter. at nikkel-allergikere kan oppleve at eksemen blir forverret ved inntak av disse matvarene.

Det brukes mye nikkel i stål, for å få rustfritt stål som ikke korroderer selv i saltvann, eller til å lage stridsvogner og krigsskip.

Glass kan også farges med nikkel for å få en grønnfarge, og dette var kjent fra antikken av.