I samme gruppe som Oksygen finner vi svovel, men svovel har fra gammel-testamentelig tid hatt dårligere rykte enn sin lillebror, som vi leser i 1. Mosebok 19, 24

“Da lot Herren svovel og ild regne over Sodoma og Gomorra – ned fra Herren, fra himmelen” .

Det var nok primært lukten av hydrogendisulfid(H2S) og andre organiske forbindelser av svovel som frambrakte assosiasjoner til helvete og evig lidelse, da svovel i seg selv ikke lukter spesielt mye.

Svovel var nemlig kjent for mange av de tidligere sivilisasjonene siden man kan finne det i elementær tilstand, og egypterne brukte svovel som antibiotika mot øyenlokk-betennelse mens grekerne brukte grunnstoffet mot skadedyr.

Og selv i dag tilsettes gjerne gassen svoveldioksid til vin(som løser seg opp og danner blant annet sulfitter) for å hindre mikroorganismene i fra å gjøre om etanolen til eddik, og svovelforbindelser brukes som et “økologisk” middel mot insekter og parasitter.

Kineserene brukte svovel til å produsere krutt, og allerede i år 1044 hadde de flere oppskrifter tilgjengelig til krigføring.

Svovelforurensinger i petroleums-produkter(spesielt disel) og kull utgjør en stor klimautfordring i dag, når svovel brenner dannes svoveldioksid som reagerer med vann og oksygen i atmosfæren og gir opphav til både svovelsyre og svovelsyrling, som er store bestanddeler av sur nedbør.

Svovel er på tross av alt også viktig for alt levende liv, 0.2% av deg er svovel. Aminosyrene cystein og metionin inneholder svovel, og svovelet i cystein er grunnen til at vi kan forme frisyren vår med varme og hårspray.