Som beryllium er også grunnstoff nummer fem i stor grad ukjent for allmennheten, selv om det åpner nye muligheter i kreftbehandling og kan lage stilig slim.

Bor, som har navnet sitt etter et av stoffene det danner; Borax(dinatrium-tetraborat) var kjent allerede i antikken. Men grunnstoffet ble ikke isolert før i 1808 av Gay-Lussac/Thénard og Humphry Davy parallelt, og det var den svenske Jöns Jakob Berzelius som i 1824 konkluderte med at Bor var et grunnstoff.

Bor er i samme gruppe som blant annet aluminium, men oppfører seg egentlig mer som silisium(som er i neste gruppe) enn aluminium.

Hva bor har slags oppgave i kroppen er ikke helt sikkert(om grunnstoffet overhodet er nødvendig), men for planter er det viktig at det er litt bor tilstede i jorda(men ikke for mye!).

I forbindelse med Fukushima-katastrofen ble over ett tonn med borsyre sprøytet inn i reaktoren, det ble gjort for å bremse de kjernefysiske reaksjonene fordi Bor-10(den vanligste isotopen) er godt egnet til å ta opp et ekstra nøytron.

Nøytronabsorbsjonen til bor kombinert med en overraskende attraksjon til kreftceller gjør at man nå ser muligheter for å bruke bor i kreftbehandling. Det viser seg nemlig at kreftceller gladelig tar opp bor, og når bor bestråles med nøytronstråling frigis det store mengder energi lokalisert til kreftcellen(slik at den blir ødelagt).

Til sist, hvis du får kjøpt borax(hobbyimport.no f.eks.) kan du lage fancy slim. Bland 1dL trelim(PVA) med 1dL vann i et beger. I et annet beger løser du opp 1ts borax i 2dL vann. Så er det bare å rolig blande de to blandingene sammen, og kna ut slimet. Tilsett konditorfarge for fancy farge!