Det var i 1787 at Carl Axel Arrhenius fant en svart klump. Den unge Arrhenius var blitt kjemiker i den kongelige svenske arme, og nå undersøkte han gruvene i Ytterby, utenfor Stockholm. I et håp om at dette svarte og tunge mineralet skulle inneholde dyrebart wolfram sendte han prøver til bekjente med laboratorier. Han kalte det nye mineralet ytterbit.

To år senere ble det klart at det var et nytt grunnstoff, men det var ikke før i 1828 at noen isolerte det rene grunnstoffet.

Tjukke tv-er og gamle pc-skjermer var i grunn ganske spennende konsepter. En elektronkanon(bokstavelig talt høy spenning) fikk stoffer i skjermen til å lyse opp i forskjellige farger, og yttrium var en elektronakseptor som kunne overføre energi til et annet sjeldent stoff, grunnstoffet europium, som produserte rød farge.

Yttrium er et mykt metall, men i kompleks med aluminium og oksygen(YAG) kan det være nesten like sterkt som diamant, og faktisk er en del syntetiske diamanter faktisk yttrium forbindelser.

Yttrium har ingen kjente biologiske funksjoner, men det produseres rundt 10 000 tonn årlig. Hvis du plutselig finner deg selv i en yttrium-gruve kan det være lurt å bruke maske, og ikke røyke (generelt et bra råd). Støvet kan nemlig fremkalle lungesykdom og er brennbart.