Fra latin har vi forkortelsen pH, det står for pondus hydrogenii, som noe kan oversettes med “hydrogenets styrke”. pH er et mål på surhet, og vi sier at pH under 7 er sur, og over 7 er basisk.

Syrer opptrer som sur nedbør og gir oss hull i tennene(godt hjulpet av sukker når vi nyter vår Cola), men er også viktig i industri, næringsmiddelproduksjon og legemiddelproduksjon. Baser har også mange bruksområder, og gir oss blant annet lutefisk.

Noe forenklet sier vi at hydrogen-ioner er sure, og kan ta til seg elektroner fra løsning, mens basiske forbindelser tar til seg elektroner fra løsning.

Hva har dette med rødvin å gjøre?

Viner har generelt en relativt lav pH, mellom 2.9 og 3, og syrene er viktige for smaken, da de gjør smakene skarpere.

Rødvin kan bli enda surere, hvis etanolen blir oksidert av oksygenet i lufta, til etanal(et aldehyd) og videre til eddiksyre(derav eddiklukten). Derfor er det viktig å holde korka på plass og holde vinen kjølig.

Rødvin inneholder også det vi kaller pH-indikatorer, svake syrer og baser som skifter farge når pH endrer seg ettersom strukturen endrer seg når pH endrer seg.

Syrer(som eddik) forsterker rødfargen i rødvinen, mens baser(som bakepulver) gjør vinen grønn! Fargen er lettere å se hvis du vanner ut vinen litt først.

De praktiske bruksområdene er nok få, men det er definitivt et stilig partytriks, selv om resultatet neppe smaker særlig godt.

Utdrag: Syrer(som eddik) forsterker rødfargen i rødvinen, mens baser(som bakepulver) gjør vinen grønn!