Vi tenker ofte på oss selv som herre over vår egen kropp.

For det er jo bare vi som er i kroppen vår?

Mikrobiologien viser oss at det er noe som ikke stemmer helt. Faktisk så er det flere celler med mikroorganismer i kroppen din enn det er av dine egne celler, omtrent ti ganger flere. Det er hovedsakelig i tarmen mikroorganismene samler seg, der omtrent 1000 forskjellige mikroorganismer koser seg. Ett til to kilogram med bakterier bærer vi på, hver dag.

Bakterier dekker også huden vår, og alt for mange av oss har bakterier på tennene våre.

De fleste bakteriene vi har i tarmene våre hjelper oss å bryte ned maten vi får i oss, vi kan si at de lever i symbiose med oss. Framveksten av autoimmune sykdommer som astma, allergier, diabetes og ME antyder at vi i våre mer sterile hverdager kanskje burde vært mer eksponert for bakterier.

Ikke alle mikroorganismer er like hyggelige å ha med å gjøre, og noen av de vil ikke nøle med å ta livet av deg hvis de har anledning, slik som kopper, tuberkulose, difteri og annet svineri. Man tror at grunnen til at de er villige til å drepe verten sin, er at når de har drept verten blir de sluppet fri til å infisere andre. Derfor ser vi at de mikroorganismene som er mest smittefarlige, også klarer seg godt utenfor menneskekroppen.

Mikroorganismer og virus kan gjøre mange merkelige ting med oss. Nikhil Dhurandhar ved Louisiana State University viste at 30% av overvektige var smittet med adenovirus-36(en slektning av de virusene som gir oss forkjølelse) mot bare 11% av resten av befolkningen.

Mennesker som har vært infisert med parasitten Toxoplasma gondii kan oppleve psykiatriske symptomer slik som vrangforestillinger og hallusinasjoner, og en gruppe forskere mente at mennesker med latente infeksjoner var nesten tre ganger mer utsatte for å bli involvert i bilulykker.

Hvem er sjefen i livet ditt?