Blir eggene dine grå og kjedelige? Koker du de så hardt at du får en grønn ring rundt plommen? Eller blir de eggene du ønsket hardkokte bare et gult søl? Kjemien vil gi deg eggene du ønsker deg!

Det er mye proteiner i egg. Det er selvsagt fett og andre næringsstoffer i egget, men det er hvordan proteinene blir behandlet som utgjør forskjellen fra et vassent egg til det perfekte egget. Proteiner er viktige komponenter i biologiske systemer. For å utføre sine oppgaver har proteiner ofte en spesifikk 3D-struktur, men når de varmes opp(kokes) kan denne strukturen bli endret til en mer fiberlignende struktur som ikke lengre er løselig i vann, og det er nettopp dette som vi kaller koagulering.

Hvis egget kokes for lite rekker ikke proteinene å koagulere, og egget blir bare flytende søl istedet for en velsmakende frokost. Hvis egget derimot kokes for lenge, reagerer svovel fra enkelte av proteinene i eggehviten med jern i plommen og danner et uappetittlig grønt lag av jernsulfid.

Det er flere faktorer som avgjør hva som er rett koketid. Om du vil ha hardkokt eller bløtkokt egg er jo selvsagt en viktig faktor, men også eggets størrelse er viktig. Større egg vil trenge lengre tid på å bli varm. Om egget kommer rett fra kjøleskapet eller om du har hatt det stående på romtemperatur utgjør også en betydelig forskjell.

Vannets kokepunkt tenker vi ofte på som en konstant, men vannets kokepunkt avhenger av lufttrykket, og hvis du skulle prøve å koke egg på Mount Everest måtte du kokt egget betydelig lengre fordi der koker vannet med 70.4°C.

Dr. Charles D. H. Williams samlet disse faktorene i en enkel ligning vist under, som gir koketiden for det perfekte egget. \(m_{egg}\) er massen av egget(rundt 60g), \(T_{vann}\) er temperaturen vannet er ved(100°C), \(T_{egg}\) er temperaturen egget har i det du legger den i det varme vannet(4°C hvis den kommer fra kjøleskapet) og \(T_{plomme}\) er den temperaturen du ønsker at plommen skal ha. For bløtkokte egg skal \(T_{plomme}\) være 65°C mens for hardkokte skal den være 85°C.

\[koketid = 0.451 \times \sqrt[3]{(m_{egg})^2} \times \ln [ 0.76 * \frac{T_{vann} - T_{egg}}{T_{vann}-T_{plomme}}]\]

Sånn er det! Neste gang du skal ha egg er det bare å trekke fram kalkulatoren og sette inn tallene, så får du vite eksakt hvor mange minutter egget skal ligge i det varme vannet. Vannet trenger ikke å koke heller for den saks skyld, en hver temperatur som er høyere enn den temperaturen du ønsker at plommen skal få vil få egget ferdig.

Denne teksten har tidligere stått på trykk i studentavisa Utropia.