Er du plaget med at brokkolien din blir grå og trasig? Med bare en liten dæsj bakepulver kan du få brokkolien frisk og grønn!

Brokolli, som andre grønnsaker får sin grønnfarge fra molekylet klorofyll. Klorofyll er et pigment som vi finner hos planter, alger og cyanobakterier. Klorofyll er et ringformet molekyl, som inneholder et Magnesium-ion. Hvis pH blir for lav vil det porfyrinets egenskaper endre seg, slik at magnesium-ionet ikke lengre binder og som resultat mister brokkolien mye av sin grønnfarge. pH blir lavere hvis vannet vi bruker er surt(sur nedbør) eller hvis brokkolien blir liggende lenge i vannet fordi syrer frigjøres fra brokkolien. Men fortvil ikke! Vi kan nøytralisere vannet ved å tilsette bakepulver, fordi bakepulver består av natriumbikarbonat som vil nøytralisere syrene. Når syre og karbonat blandes dannes det CO₂.

Nok teori, her følger oppskriften. Kok opp rikelige mengder vann og tilsett en dæsj bakepulver(legg merke til at det bruser opp pga. frigjøring av CO₂). Deretter tilsetter du oppskjært brokkoli, og lar det koke opp igjen. Tøm så ut vannet og server gjerne sammen med noe annet. Hvor lenge du koker brokkolien avhenger av hvor myk du ønsker at brokkolien skal være, men vær obs på at bakepulveret bryter ned celleveggene i brokkolien slik at de blir fortere myk. Personlig syns jeg det er nok å la det koke opp.

Denne teksten har tidligere stått på trykk i studentavisa Utropia.