Daglig leser vi artikler om at nye stoffer er funnet å være (potensielt) kreftfremkallende, og vel så ofte kan vi lese at de samme stoffene motvirker kreft. Det refereres da ofte til IARC sine lister over potensielt kreftfremkallende stoffer, og jeg skal ikke si noe vondt om arbeidet International Agency for Research on Cancer (IARC, en del av WHO) gjør, men tallene deres er jo noe overraskende.

Group 1Carcinogenic to humans	118 agents Group 2A	Probably carcinogenic to humans	  80 Group 2B        	Possibly carcinogenic to humans	289 Group 3	Not classifiable as to its carcinogenicity to humans            	502 Group 4	Probably not carcinogenic to humans	    1 Data from http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/

1 (!) kjemisk agent er i klasse 4 og er mest sannsynlig ikke kreftfremkallende i følge IARC. Hva er dette supertrygge stoffet?

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1006847

Kaprolaktam, også kjent som nylonsalt, er det eneste stoffet som har fått status mest sannsynlig ikke kreftfremkallende. Men det er tilgjengjeld giftig, så det er nok best å holde seg unna alt. Det er som kjent bare en som har kommet igjennom livet med livet i behold, og selv Jesus måtte en tur i grava.

Eller kanskje vi heller må godta at livet kommer med risikoer, og at vi ikke kan holde oss trygge fra alt rundt oss. Per Fugeli sa en gang at "For å kunne nyte maten, må vi tåle en passe dose gift"