Min mor hadde vært i selskap og blitt overbevist om at hun måtte prøve et nytt hudprodukt, arganolje.
Den høye prisen på innvandrerbutikken hadde visst imponert, og hun slo til. Huden ble myk, men plutselig luktet det geitefjøs!

Arganolje ekstraheres fra frukten til argantreet som vokser i Marokko. Oljen inneholder vitamin E og omega-6 og -9 fettsyrer, noe som gjør den attraktiv i kosmetiske produkter, kanskje ikke helt uten grunn[1]. Det er godt mulig at det er antioksidantene som gjør at arganolje er mer motstandsdyktig enn for eksempel olivenolje mot harskning.


Men det som er virkelig fascinerende er hvordan arganoljen opprinnelig ble produsert (og fortsatt produseres i mindre skala i dag). Geiter klatrer i argantrærne, og tråkler seg igjennom tornene for å få tak i frukten som de spiser.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=URAtXoIZaz0[/youtube]
Kjernen av frukten passerer igjennom fordøyelsesystemet til geita, mykgjort, men intakt.
Kjernene kan så presses for olje, som så kan selges for opptil 300$ per liter[2].
En kan jo spørre seg hvem som først fikk ideen til at man burde gjøre noe med frøene i avføringen fra geitene, men
pengene kommer iallefall til befolkningen til gode. Men det er ikke bare heldig for trærne, geiter er ikke forsiktige når de klatrer i trær, og det er heller ikke mennesker med stokker som prøver å slå ned frukter.

Moderne metoder kan ekstrahere oljen uten hjelp fra geitas fordøyelsesystem, og det kan være greit hvis du ikke trives med geitefjøs-lukt (går visstnok fort bort) eller har tenkt å bruke oljen i maten din.

[1] Esther Boelsma, Henk FJ Hendriks, and Len Roza
Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids
Am J Clin Nutr 2001 73: 5 853-864

[2] Travis J. Lybbert, Abdellah Aboudrare, Deborah Chaloud, Nicholas Magnan, and Maliha Nash
Booming markets for Moroccan argan oil appear to benefit some rural households while threatening the endemic argan forest
PNAS 2011 108 (34) 13963-13968; doi:10.1073/pnas.1106382108