En av forrige ukes store nyheter hadde overskiftten "Gift i treningstøy" [1].
Jeg tok det selvsagt helt med ro siden jeg ikke er noen storforbruker av treningstøy.
Saken går ut på at flere treningstøyprodusenter har brukt "nanosølv" i klærne, fordi det hindrer bakteriell vekst og på den måten motvirker svettelukt. Personlig ønsker jeg jo at folk skal merke det de gangene jeg har trent.
Men overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet gjorde det klart at dette er et problem, fordi det kan føre til antibiotikaresistente bakterier.

Treningstøy blir innsatt med sølv for å hindre bakteriell vekst. Må vi bestandig ha alt så sterilt?

Umiddelbart høres det ikke riktig ut. Vi bruker jo tross alt ikke sølv som antibiotika til vanlig, hvorfor skulle bakteriens forsvar mot tungmetaller påvirke resistens mot antibiotika?
Men sølv har en direkte rolle i en rekke medisinske produkter. Kateter og andre produkter som er særlig utsatt for infeksjoner dekkes ofte med sølv for å redusere sjangsen for infeksjon.
Men allerede i 1975 var det rapporter om bakterier som var resistente mot sølv, men her begynner problemet, de var også resistente mot ampicillin og chloramphenicol [2]. Det viser seg at når bakterier plukker opp nye gener for å forsvare seg mot trusler fra miljøet eller mennesker, så tar de oftest en hel samling med gener i form av plasmider som er sirkulære biter av DNA(i motsetning til våre DNA-tråder som har en begynnelse og en slutt) . Plasmidet som gir bakterien resistens mot sølv, kan også gi resistens mot andre sorter antibiotika, og det er det vi burde frykte mest.

Fremtiden i våre hender (FVH) har gjort en undersøkelse blant produsenter av treningstøy og fikk følgende respons[3]:

Disse klesmerkene kan inneholde sølv

  • Adidas
  • Castelli
  • Norrøna
  • X-Bionic
  • X-Socks

Disse klesmerkene kan inneholde andre antibakterielle stoffer

  • 2XU
  • Adidas
  • Puma 
  • Swix

 

Hvis man leser kommentarene på FVH sine sider [3] er det tydelig at FVH med fordel kunne forklart argumentasjonen sin bedre, for det er jo ikke intuitivt å skulle ta koblingen mellom motstandsdyktighet mot sølv og antibiotikaresistens.

Til sist må jeg bare nevne at dolokk på japanske toaletter visstnok ofte er innsatt med sølv, av hygieneårsaker[4].

[1]http://www.nrk.no/livsstil/_-gift-i-treningstoy-1.12588541 11.10.2015
[2] Salmonella typhimurium resistant to silver nitrate, chloramphenicol, and ampicillin. McHugh GL, Moellering RC, Hopkins CC, Swartz MN. Lancet. 1975 Feb 1;1(7901):235-40.

[3]http://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/sportstoy-kan-gi-antibiotikaresistens.html

[4] Bacterial silver resistance: molecular biology and uses and misuses of silver compounds. Simon Silver (sic!). http://dx.doi.org/10.1016/S0168-6445(03)00047-0